برنج گیاهی است که ارتفاع آن تا ۱.۵ متر میرسد و در مناطق گرم و مرطوب و پرآب میروید. ساقه آن راست و برگهای آن بزرگ و نوک تیز است. برنج از غلات مهم است و تقریبا غذای اصلی نصف مردم کره زمین میباشد که منشا آن از آسیا است و در حدود ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد در هند و چین زراعت میشده است. برنج در قرنهای بعد به ژاپن، سبلان و دیگر نقاط استوایی کره زمین راه یافت و در قرن هفتم میلادی مصریان نیز شروع به کشت این گیاه کردند.
شالیکوبی
به کلیه عملیاتی که پس از خرمنکوبی به منظور تبدیل شلتوک به برنج سفید در کارخانه شالیکوبی صورت میگیرد، فرآیند تبدیل برنج گفته می شود و شامل خشک کردن، تمیزکردن، پوست کندن، سفید کردن، براق کردن و درجهبندی می باشد. برای تبدیل شلتوک به برنج سفید در کارخانه شالیکوبی از دستگاه های مختلفی استفاده میشود. برای عمل پوست کندن لازم است میزان رطوبت دانه (شلتوک) کاهش داده شود و برای این کار از روش سنتی نور خورشید یا دستگاه های خشک کن استفاده میشود. پس از خشک کردن شلتوک، با استفاده از ماشینهای پوست کن و سفید کن پوسته و سبوس از دانه جدا و برنج سفید تولید میشود. در هر یک از این مراحل مقداری ضایعات وجود دارد. بخشی از ضایعات ناشی از کاربرد نامناسب ماشینهای تبدیل است ولی عوامل دیگری که به شرایط قبل از ورود کارخانه شالیکوبی مربوط می شود.
مراحل شالیکوبی
تبدیل شلتوک به برنج سفید دارای مراحل متعدد و متوالی میباشد که لازم است هر یک از این مراحل با دقت بالا صورت پذیرد تا برنج با کیفیت به دست مشتریان برسد. این مراحل به طور مختصر شامل موارد زیر میباشد:
• خشک کردن شالی
• الک کردن شالی
• سنگیری شالی
• پوستگیری شالی
• سفید کردن دانه برنج
• پولیش دانه برنج
• الک برنج
• انبارش برنج
• الک مجدد برنج
• سورت با استفاده از سورتینگ
• بستهبندی برنج
برای کارخانجات شالیکوبی چه نوع از باسکول جاده ای مناسب است؟
با توجه به ورود و خروج مواد اولیه و محصولات کارخانجات شالیکوبی و حجم کاری این واحدهای صنعتی باید ذکر کرد اکثر شالیکوبیها با توجه به نیاز خود از باسکول جاده ای ۵۰ تنی یا به اصطلاح باسکول جاده ای کامیون کش استفاده میکنند. لازم به ذکر است عمده برنج کشور در استانهای شمالی یعنی گیلان، مازندران و گلستان کشت و تولید میشود، شالیکاری در ۱۵ استان دیگر نیز رواج دارد که استانهای خوزستان، اصفهان و فارس قطب جنوبی تولید برنج کشور هستند. در این مناطق نیز تمایل به نصب باسکول جاده ای ۵۰ تن یا همان باسکول جاده ای کامیون کش بیشتر میباشد. البته باید این مورد را مدنظر داشت که انتخاب ظرفیت باسکول کاملا به نیاز مشتریان گرامی بستگی دارد و درصورت نیاز میتوانند اقدام به نصب باسکول جاده ای ۶۰ تنی یا به اصطلاح باسکول جاده ای تریلی کش کنند. حتی اگر سایز شالیکوبی کوچک و حجم کار آن واحد کم باشد میتوانند از باسکول جاده ای های ظرفیت پایینتر نیز استفاده کنند.
چرا بهتر است شالیکوبی ها باسکول جاده ای نصب کنند؟
با توجه به اینکه شالیکوبی ها اقدام به توزین مواد ورودی و همچنین محصولات خروجی خود میکنند، نیاز به نصب باسکول جاده ای برای کنترل هرچه دقیقتر محصولات از لحاظ وزنی و جلوگیری از ضررهای پنهان در سندهای حسابداری احساس میشود. همانطور که گفته شد با نصب باسکول جاده ای میتوان کنترل بیشتر و دقیقتری بر محصولات و تولیدات اعمال کرد؛ همچنین نظارت به راحتی صورت میگردد و هر مشکلی قابل پیگیری میباشد. از دیگر مزایای نصب باسکول جاده ای در این واحدهای صنعتی قابلیت گزارشگیری ساده برای کنترل رکوردهای ثبت شده از فروشنده های خاص و افزایش نظارت بر این امور میباشد. توجه به اینکه اکثر شالیکوبی ها به دلیل دوری از آلودگی های محیطی خارج از بافت شهری احداث میشوند، به منظور کاهش رفت و آمد و صرفهجویی در وقت و هزینه پیشنهاد میشود باسکول جاده ای در محل کشت و زراعت نصب گردد.